THUISWERKEN HEEFT INVLOED OP ONS WERKGELUK

 

Rollend vanuit je bed achter de computer kruipen, met wellicht nog een tussenstop in de badkamer om een washandje over je gezicht te halen en je haren te kammen. Je hebt immers toch je dagelijkse meeting met je collega’s op Teams. Het half aankleden concept (netjes gekleed tot aan je middel) is alleen van toepassing bij zakelijke meetings. Pauze nemen zit er eigenlijk niet echt in gedurende de dag en einde van de week zit je rug toch echt helemaal vast van de slechte houding die je aanneemt gedurende je werkdag. De vrijmibo’s zijn online en koffiemomenten met je collega’s zijn inmiddels verledentijd. Thuiswerken, het leek een tijdelijke oplossing, maar voor veel bedrijven wordt dit steeds meer het ”nieuwe” werken. Je kunt het zelfs zien als een levensstijl. Maar voor ons mensen, van nature sociale wezens, is dit een behoorlijke uitdaging. Sterker nog, het heeft veel impact op ons werkgeluk. In deze blog nemen we je mee op welke manier dit een impact heeft en hoe wij, YOUSEEQ, de effecten een positieve wending proberen te geven.

Sociale verbondenheid, het wordt over het algemeen beschouwd als fundamentele menselijke behoefte en is enorm essentieel voor zowel ons welbevinden als onze kans om te overleven. Dit klinkt een tikkeltje dramatisch, echter is het ergens bij horen, voor ons gevoel zo sterk dat we het even noodzakelijk vinden als ademen, eten en drinken. Daar komt ook nog bij dat communiceren via elektronische media altijd anders is dan wanneer je elkaar ziet. Er is minder vaak contact, mensen missen het directe sociale contact en ervaren minder groepsgevoel. Dit kan leiden tot een gevoel van vervreemding en isolatie en daarmee dalende motivatie. Oftewel, lange periodes verplicht thuiswerken, gaat tegen onze natuur in. Het is daarom van grote invloed op ons werkgeluk.

 

‘’ Even dat gezellige koffiemomentje met je favoriete collega of een rondje door het park in de pauze met je team, we missen het enorm.’’


Heerlijk toch, de vrijheid van thuiswerken?

Zeker! Een dag, misschien twee dagen kan het zeker fijn zijn om thuis te werken. Even rustig in alle concentratie werken aan een specifiek project of harde deadlines zodat je veel gedaan krijgt zonder dat je door collega’s gestoord wordt. Maar elke dag? Think twice. Even dat gezellige koffiemomentje met je favoriete collega of een rondje door het park in de pauze met je team, we missen het enorm. Wat eerst van zelfsprekend was, lijkt nu ineens ondenkbaar. Dit soort momenten droegen bij aan ons werkplezier. We hebben namelijk verbinding nodig voor ons werkgeluk.

En natuurlijk, is de mate van contact en de vorm waarin voor iedereen verschillend. Zo geniet de een van veel mensen om zich heen, terwijl de ander grote groepen mijdt en voorkeur heeft voor één-op-één contact. Dit geldt overigens zowel voor de privé situatie als voor contacten op het werk.

Maar! Uit diverse onderzoeken is gebleken dat vriendschap tussen collega’s belangrijk is. Het hebben van een vriend op het werk, zorgt voor emotionele betrokkenheid van medewerkers bij hun baan en draagt bij aan de kwaliteit van de werkplek. Nu we thuiswerken, moeten we hier toch een andere invulling aan geven. Bij YOUSEEQ hebben we bijvoorbeeld iedere dag een vast contactmoment via Teams. En dan hebben we het niet alleen over ons ‘to-do-lijstje’, maar ook hoe het met iedereen gaat en voeren we de standaard ‘hoe was je weekend- gesprekken’ op de maandag. Tevens bellen we elkaar dagelijks op (soms zelfs in het weekend en in de avonduren), om onze koffiemomenten alsnog voort te zetten. Maar wij hechten ook waarde aan de kleine dingen, zoals het elkaar succes wensen bij belangrijke privé en werk gerelateerde zaken of het geven van complimenten. Op deze manier houden we het werk leuk en vervreemden we niet van elkaar.

‘’Organiseer eens een digitale lunch/koffie date op een vast tijdstip of ga extra wandelen met de hond om toch even van je werkplek vandaan te zijn.’’

Risico’s van thuiswerken

Wat zorgt er toch voor dat thuiswerken een negatieve impact heeft op ons werkgeluk? Dit heeft met een aantal factoren te maken:

  • Niet iedereen is even gestructureerd. Echter; organiseren kun je leren! Mocht je merken dat jij of je collega’s hier moeite mee hebben, vraag elkaar dan om tips. Want om goed thuis te kunnen werken is uiterste concentratie en focus een vereiste.
  • Het is moeilijker om aan de bedrijfscultuur of teamspirit te werken, als je elkaar relatief weinig face-to-face ziet. Bij YOUSEEQ proberen we een keer per week naar ons kantoor (coronaproof ingericht) te komen om elkaar te zien. En omdat ons team niet zo groot is, is het mogelijk om elkaar te zien en ons aan de richtlijnen van het RIVM te houden. Werk jij in een ‘’groot’’ team? Organiseer dan digitaal leuke ontmoetingen om elkaar bij te praten (en dan niet over werk gerelateerde onderwerpen natuurlijk).
  • Effectieve communicatie op afstand is lastiger. Terwijl duidelijke en heldere communicatie juist in deze omstandigheden enorm belangrijk is. We kunnen kiezen uit e-mail, Whatsapp, chat, aangevuld met videobellen en andere moderne communicatievormen. Bij YOUSEEQ gebruiken we het eigenlijk allemaal. We vinden het erg belangrijk om contact met elkaar te zoeken en te werken aan collegialiteit.
  • Meer werken, weinig tot geen pauze. Normaliter heb je je vaste koffiemomenten en lunchpauzes. Maar helaas, deze zijn plots weggevallen. Dit betekent niet dat je geen pauzemomenten kan inlassen. Organiseer eens een digitale lunch/koffie date met je collega’s op een vast tijdstip of ga extra wandelen met de hond om toch even van je werkplek vandaan te zijn. Dit houd je tevens scherp en wie weet kom je terug met een hoofd vol nieuwe ideeën!

Het is makkelijker gezegd dan gedaan, maar blijf positief! Ondanks dat het einde (nog!) niet in zicht is, probeer creatieve manieren te vinden om toch dat groepsgevoel en het werkplezier te behouden. Haal het (werk)geluk uit de kleinere dingen en probeer daar extra van te genieten. Heb je vragen over dit onderwerp of wil je weten hoe wij van YOUSEEQ met ons werkgeluk omgaan? Laat het ons weten.