HET GEHEIM VAN DE GUNFACTOR TIJDENS SOLLICITATIEGESPREKKEN: IETS VAN DEZE TIJD OF ACHTERHAALD?

Je bent op zoek naar een nieuwe baan. En in deze tijd, ben je helaas niet de enige. Sterker nog, de werkloosheid in Nederland is in jaren niet zo hoog geweest. Er is dus sprake van veel vraag en weinig (minder) aanbod. Dit bezorgt veel werkzoekende onzekerheid. Dat snappen wij maar al te goed. Wij gaan je daarom helpen, met het verkrijgen van de gunfactor tijdens een sollicitatiegesprek. De gunfactor die ervoor zorgt dat de werkgever voor jou kiest en niet voor een ander. Is de gunfactor nieuw? Nee. Nodig? Ja, want als jij tussen alle kandidaten er positief uit weet te springen, is de kans groter dat het bedrijf jou de functie gunt. Bedrijven zijn door de corona-crisis kritischer geworden en nemen daarom geen genoegen met alleen een aantrekkelijk cv. Hiring managers kijken echt naar de persoonlijkheid van een kandidaat en beoordelen of ze passen in hun bedrijfscultuur. Met deze blog gaan we je helpen positief op te vallen, zodat jij die ‘gunfactor’ krijgt. 

Sociaal wenselijke antwoorden geven en jezelf soms net wat meer ophemelen dan dat je normaal doet. We hebben het allemaal weleens gedaan tijdens een sollicitatiegesprek. Je wilt tenslotte alleen de beste kanten van jezelf laten zien. Een werkgever kiest alleen voor de ‘’perfecte’’ kandidaten, is waar we automatisch vanuit gaan. En toch is dit niet helemaal het geval. Ten eerste omdat naar onze mening de perfecte kandidaat niet bestaat en ten tweede met sociaal wenselijke antwoorden, komen we er niet achter wie jij bent: de persoon achter het cv. En dat is waar we natuurlijk wel achter willen komen als we met jou in gesprek gaan. We willen namelijk weten of je bij ons in het team en eventuele opdrachtgever past. Tijdens onze gesprekken zijn we dus op zoek naar de zogenaamde ‘gunfactor’. En dit artikel geven we je tips, hoe je deze ‘krijgt’.  

De gunfactor

Yes! Het is je gelukt, je hebt binnenkort een kennismakingsgesprek bij een werkgever waar je graag aan de slag wilt. Bij een kennismakingsgesprek is het doel om erachter te komen, wie de persoon achter de kandidaat is. Dit is niet alleen voor je toekomstige werkgever belangrijk, maar ook voor jou. Tijdens dit gesprek kan je erachter komen of dit bedrijf bij je past en of jij jezelf hier wel ziet zitten voor de meeste tijd van de week. En om een zo goed mogelijke indruk van elkaar te krijgen, is het belangrijk dat je je eigen persoonlijkheid in het gesprek laat zien, met bij voorkeur een scheutje emotie. Grote kans dat de ander ook graag iets van zichzelf laat zien. Uiteindelijk wil je beide dat er een vloeiend gesprek uit voortvloeit. Dit proces maakt dat diegene ook anders tegen jou aankijkt: je wordt er warmer en sympathieker door. En dit creëert de gunfactor in sollicitatiegesprekken waar wij (en ook andere bedrijven) naar op zoek zijn. 

''Mensen zien over het algemeen sollicitatiegesprekken als zakelijk en informeel''

Stel jezelf kwetsbaar op tijdens een sollicitatiegesprek

Wat wij hebben gemerkt is dat er nog steeds een stigma is rondom het beeld van een sollicitatiegesprek. Zo denken mensen over het algemeen dat sollicitatiegesprekken zakelijk en informeel zijn. Oftewel, koud en zonder emotie. Het is daarom niet vreemd dat kandidaten sociaal wenselijk gaan antwoorden. Maar een kandidaat zal ook sneller verrast zijn, wanneer er wordt gevraagd om hun ‘mindere’ eigenschappen te benoemen.  En toch wordt dit steeds meer in sollicitatiegesprekken gevraagd.  Ook wij stellen die vraag regelmatig. Op deze manier komen we er namelijk achter of de persoon in staat is om kritisch naar zichzelf te kijken, bereid is om te leren en zich te ontwikkelen. Dit kan heel lastig zijn voor kandidaten, want ze worden gevraagd zichzelf kwetsbaar op te stellen. En dat is precies wat we willen, namelijk: de persoon leren kennen achter zijn/haar cv. Wie ben je echt? Bereid je daarom voor op deze vraag en denk er van tevoren eens goed over na.  

Heb je moeite om in te schatten welke emotie gepast is en welke persoonlijke ervaringen je deelt en welke niet? Dat is begrijpelijk en tegelijkertijd goed om bij stil te staan. We willen zoals eerder gezegd een vloeiend gesprek, maar je moet niet vergeten dat je met de toekomstige werkgever in gesprek bent en niet met je vriend of vriendin.  Zo zit je werkgever bijvoorbeeld niet te wachten op jouw wilde weekendverhalen. Maar je kunt een werkgever wel vertellen dat je het leuk vindt om met vrienden te borrelen. Dit zegt namelijk dat je graag sociale activiteiten onderneemt met je vrienden.

''Hetgeen waar je nooit mee de mist ingaat, is enthousiasme''

Het is goed om af te tasten per persoon en bedrijf wat je wel en niet kunt delen in een sollicitatiegesprek. Voor de een is dat makkelijker in te schatten dan voor de ander. Hetgeen waar je nooit mee de mist ingaat, is enthousiasme. Zo zei Richard Branson, oprichter van de Virging Group, ooit: ‘Kennis is macht, maar enthousiasme brengt iets op gang’. Ben je ergens heel erg enthousiast over? Bijvoorbeeld over een tof project in het buitenland wat je ooit hebt mogen doen, of een kunstwerk wat veel bij je te weeg bracht, vertel dit vooral! Plus, het past ook nog eens prima in een sollicitatiegesprek.  

De gunfactor, heb jij het in je?  

Heel veel succes met het toepassen van de tips. Heb je vragen en/of opmerkingen? Laat het ons weten en stuur ons een bericht!